top of page

Tips mot förkylningFör att stå emot förkylningar på ett bra sätt gäller det att ha ett gott immunförsvar. Det bygger du upp genom att se till att inte ha näringsbrist, äta bra kost, röra på dig och sova ordentligt samt inte stressa. Under vintern sjunker nivåerna av vitamin D i kroppen så det är bra att fylla på med D3 kontinuerligt. Du behöver också ha en bra tarmflora eftersom en stor del av vårt immunförsvar sitter i tarmen. Så probiotika kan behövas en period då och då, särskilt efter en antibiotikakur för att bygga tillbaka tarmfloran. Om förkylningen ändå är framme så finns det några saker att ladda ditt husapotek med för att stötta upp kroppen lite extra och förhoppningsvis lindra och förkorta sjukdomsförloppet.


De vanligaste råden vid förkylning

Se till att dricka vatten och vila, avvakta med febernedsättande om du inte måste ta det - feber är kroppens sätt att bekämpa förkylningen och om man trycker ned febern kan det innebära en något längre sjukdomstid, skölj näsan med koksaltlösning. Det finns speciella kannor för nässkölj. Andra vanliga tips är att inta honung mot halsont, ta virushämmande munspray - finns några olika på marknaden samt boosta kroppen med Echinagard. Citron och ingefärashots är bra och brukar också nämnas.


Bra örter och andra naturmedel vid förkylning

I mitt husapotek finns alltid kolloidalt silver (märke Ionsil) - det är vattenrening som används tex på fartyg till sjöss och har bakteriedödande egenskaper. Det blandar jag med dricksvattnet och spetsar med pressad citron om jag blir förkyld och dricker under hela dygnet.


Jag har alltid hemma c-vitaminer, gärna i liposomal form eller sådana med 8-timmarsutsöndring. Min kropp svarar jättebra på hög dosering av c-vitamin. Jag kan ta upp till 1 gram några gånger per dag då jag är förkyld.


För att boosta immunförsvaret och hjälpa det bli mer målpreciserat intar jag Astragalus, en ört som finns i droppform. Är det halsfluss på gång brukar Pau Dárco örten vara fantastisk och vända förloppet i min familj.


Sen finns det en hel del olika homeopatiska medel som kan vara bra vid förkylning också. Men jag brukar börja med vitaminer och örter, det brukar räcka långt. Jag fyller på med homeopatiska läkemedel om jag bedömer att det behövs.

Comments


bottom of page