top of page

Goda anledningar att meditera

Uppdaterat: 16 dec. 2022

Mina arbetsdagar startar med en stunds meditation innan jag kliver upp. Det sätter ribban för dagen och hälper mig hantera och balansera min energi. Att meditera kan hjälpa dig sätta upp en baslinje av välbefinnande i kroppen.


När du tar dig tid att stilla dig och lyssna inåt händer det magiska saker i din kropp. Visste du att det finns flera olika hjärnvågor? Den snabbaste hjärnvågen kallas Gamma och den långsammaste Delta. Däremellan har vi Alfa som är näst snabbast och Theta som är näst långsammast.


Olika typer av järnvågor

När du mediterar lär du dig generera Alfavågor i din hjärna och du får kontakt med de långsammare vågorna Theta och Delta. Du går från små mängder av Alfa, Theta och Deltavågor i början till stora mängder när du övat ett tag.


När man tittar på forskningen kring meditation och vad som sker i kroppen när vi genererar de långsammare hjärnvågorna så häpnar man. De kan hjälpa stamceller att föröka sig i kroppen, dina nivåer av stresshormonet kortisol sjunker, ditt föryngringshormon DHEA går upp.


Vad händer när man mediterar?

Meditation kan leda till tillstånd där du känner dig lycklig och tillfreds och det låser upp ett överflöd av positiva kemikalier i våra kroppar: Serotonin, Dopamin, Anandamid. Anandamid är sanskrit och betyder lycka. När du känner dig som ett med allt runt dig i meditation produceras en flod av Anandamid i din hjärna.


Varför inte ta en stund då och då och meditera? Ett tips är att ta hjälp av Youtube och söka där efter guidade meditationer. Prova tex sök ”meditation lugn och ro”, ”meditation glädje”.


Comments


bottom of page