top of page

Detox – Utrensning, varför då?

Så här i januari då ett nytt år precis inletts och nyårslöftena har avgetts om mer träning och mindre onyttigheter så kan det vara härligt att kickstarta igång kroppen och ge den lite extra hjälp på traven! Att då göra en detox i någon form brukar vara välgörande och kroppen blir bättre på att rensa sig själv från slaggprodukter. Slaggprodukter samlas bl a i våra tarmar då vi stressar, äter mediciner och processad mat eller utsätts för föroreningar. Om de stannar för länge kan de läcka ut i blodet och belasta våra organ.


När behöver kroppen detox?

Om du känner dig trött och hängig jämt, är uppblåst i magen eller har fått dålig hy kan en detox göra underverk. Om tarmen läcker för mycket av slaggprodukternas bakterier ut i kroppen hinner inte levern och njurarna med att rensa ut allt. Det lagras då i kroppens vävnader. Symtom som kan uppstå är bl a svullnader, inflammationer och värk i kroppen, stelhet, huvudvärk, dim-känsla i huvudet, överkänslighet, illaluktande kroppsodörer som svett och utandningsluft samt hudproblem.

Ibland kan vissa besvär bero på att man behöver rensa ut parasiter från kroppen och då kan det vara skönt att göra det innan du startar med din detox.


Hur vet jag om jag har parasiter?

Det är vanligare än vi tror att vi drabbas av detta under livet. Vi kan få parasiter vid utlandsresor, genom våra husdjur och genom mat vi äter som inte är genomstekt. Du har säkert hört talas om springmask som är vanligt förekommande bland barn, det är också en form av parasit. Parasiter kan ofta rensas bort via skolmediciner men örtpreparat har också visat sig vara effektiva. Vid ett besök på Naturpraktiken i Norr tittar vi noga på dina besvär och har du parasiter kommer du rekommenderas en kur för att hjälpa kroppen städa ut dem. Via kinesiologisk testning ser vi vilka preparat som kan vara aktuella.


Under detox

Detox kan göras på lite olika sätt, tex via fasta, eller halvdygns fasta och/eller via kosttillskott avsedda för detox. Dessa består ofta av speciellt sammansatta örter och vitaminer/mineraler samt alger. Det är viktigt att hitta det som passar just din kropp bäst. Vissa människor behöver en mjuk och långsam detox och bör inte alls fasta medan det för andra kan passa fint med fasta i någon form. Kommer du till Naturpraktiken i Norr får du hjälp att lägga upp en plan kring detta.


Gemensamt för alla som detoxar är att se till att dricka ca 2 liter vatten per dag – gärna med lite mineraler i. Att äta sunt, mycket ekologiskt grönt och undvika processad mat är viktigt. Frukt bör oftast undvikas då många har överskott av candida i tarmen. Har du inte det går frukt bra. Bär går fint att äta liksom frön, nötter och kärnor. Inta även lite nyttiga fetter såsom kallpressad linfröolja, eko olivolja, avokado och kokosolja. Snabba kolhydrater, kaffe (trappa ur det innan), alkohol, tobak, mikromat, mejeriprodukter och glutenprodukter bör undvikas då du detoxar. Drick gärna grönt the eller örtthe. Dra ned på proteinmängden och undvik rött kött och lägg till färska örter i din mat och välgörande kryddor.


Kroppens reningssystem består av många organ; lever, galla, njurar, tarmsystemet, huden, lymfsystemet, lungor, näsa/bihålor och underliv. Och under en detox arbetar din kropp ofta via hela ditt reningssystem. Du kan t ex lukta lite annorlunda under tiden.


Motionera lagom. Om du fastar kan det vara bra att avstå från hård träning. Men promenader och stretching eller yoga är bra. Torrborstning och bastu hjälper också kroppen avgifta sig. Och se till att vila, lägg dig i god tid så du får den sömn du behöver. Kroppen reparerar sig själv då vi sover.


Efter detox

Avsluta mjukt. Försök att bibehålla de nya goda matvanor du infört under detoxen. Varför inte behålla grönsakerna, de nyttiga fetterna, bären, fröer, nötter och kärnor som en grund i din kosthållning? Lägg till bra proteiner som fisk och vilt kött. Och inför den mat du saknar sakta och stegvis och i mindre mängder än innan, om den varit ohälsosam. Kanske kan den få plats till helgen och så behåller du de goda nya vanorna under veckan?


Comments


bottom of page